11 feb 2014

TEMPS DE MIGDIA: Educar en l'autonomia

TEMPS DE MIGDIA: Educar en l'autonomia



Hola de nou!
Aquesta vegada volem dedicar la publicació a explicar-vos la participació que hem fet recentment al seminari d'alimentació que organitza Agenda 21.
Com ja sabeu al maig del 2012 vam participar al "Primer Congrés d' Alimentació a l'escola", des de aleshores Agenda 21 organitza tallers, xerrades i seminaris relacionats amb aquesta temàtica i a on participen diferents agents implicats en aquesta estona (mares, pares, mestres, monitors/es, etc..).
El dijous dia 30 de gener vam assistir a un d'aquests seminaris. La idea d'aquesta sessió era la de compartir i debatre les diferents experiències a nivell educatiu sobre els hàbits d'autonomia que es treballen en els menjadors escolars i la participació i implicació dels alumnes en el funcionament d'aquest. La perspectiva de diferents escoles i des de diferents punts de vista (alumnat, direccions, monitoratge, empreses, etc), va donar lloc a un enriquidor intercanvi d'experiències sobre aquesta participació i protagonisme de l'alumnat. En aquest sentit ens va acompanyar una alumna de 5è que va explicar molt i molt bé i de viva veu com era aquesta implicació i la seva vivència en el temps de migdia del Patronat Domènech.
Des de Crea i creix vam voler transmetre les idees principals del nostre projecte a nivell d'educació emocional i com, de manera gradual, la implicació i l'autonomia van en augment. Us exposem a continuació la part del nostre projecte que vam voler deixar palesa, d'aquesta manera també podem compartir-ho amb les famílies de l'escola.
Partint de la nostra premissa: "que les nostres criatures se sentin felices a l'escola", no es tasca fàcil doncs, la d'aconseguir aquesta felicitat dels nostres alumnes si considerem que l'estona de dinar no és "l'estona preferida" de molts nens i nenes. Quan aquests arriben a EI3 sovint tenen un "repertori" d'aliments coneguts molt bàsics, han tastat pocs cuinats diferents, el tema de mastegar aliments sòlids no sempre és un tema ben assolit, i, evidentment ens trobem amb molts nivells en relació als hàbits que caldrà unificar i treballar amb molta dolçor i amb molta paciència.
En el moment de les rutines preparatòries a l'acte de menjar és quan introduïm en la gent petita alguns hàbits d'autonomia: rentar mans sols i soles, repartir pitets, guardar-los a la motxilla després...etc.
Durant l'educació infantil els hàbits d'autonomia durant l'estona de dinar se centren més en menjar sols i soles, agafar bé els coberts, aprendre a demanar pactes i esforçar-se a menjar una miqueta de tot d'una manera tranquil·la.
Tal i com tenim nosaltres planificat el nostre Projecte i els nostres objectius, és a partir de 1r de primària que es treballa molt més el que serien els hàbits d'autonomia, una vegada tenen assolides certes destreses, se senten segurs a l'escola i ja no cal centrar-se tant en aprendre a diferenciar textures i sabors, i ens podem centrar en altres aspectes.


Cal fer un bon acompanyament, ajudar-los molt al principi perquè no se sentin angoixats i angoixades. També és important fer-los sentir importants i que si els costa una mica tenen tota la nostra ajuda i suport i, evidentment, que tenim tot el curs per assolir tot allò que se'ls demana.

A partir d' EP3 i fins a EP6, segon torn de menjador, ja ho fan tot ells i elles. Baixen els encarregats i encarregades de taula que van canviant setmanalment, i comencen parant taula i després servint el primer plat. Hi ha una monitora que ja està al menjador i els ajuda, sobretot a la gent d'EP3. 


No només cal aprendre tot allò que cal posar-hi a la taula (plat pla, plat fondo, plat de les postres, coberts, pa, aigua i fruita), sinó que també intentem que ho facin amb cura i deixin la taula bonica, els coberts ben posats, si ens cau alguna cosa de menjar al servir netejar-ho, perquè pensem que també és important la presentació de la taula i dels plats, tot plegat fa que el dinar sigui més agradable, no només el menjar en si, sinó tot allò que l'envolta a l'acte de menjar.
Evidentment, també recullen taula, serveixen el segon plat, desparen netegen i apilen les cadires abans de sortir del menjador.
És a dir, fan tot el procés, com si estiguessin a casa. 
A banda d'això els alumnes d'EP6 ajuden als petitons d'EI3 l'estona que es lleven de la migdiada. És una estona complicada, doncs, tot i que hi ha dues monitores en aquest moment, cal despertar-los amb paciència, de tant en tant es lleven mullats i cal canviar-los, es renten la cara, cal posar sabates...i la gent de 6è ajuden en tot això i els entretenen mirant contes mentre les monitores acaben. Els ensenyem a fer tot això amb molta cura i afecte. És una estona on tan la gent gran com la gent petita gaudeixen molt, a més a més, és una manera de donar-los responsabilitats a la gent de 6è i que aprenguin a entomar compromisos.


Pensem que és important saber fer aquest tipus de coses de manera autònoma, prendre aquesta responsabilitat i capacitat de fer-ho bé ens fa més conscients de la vessant socialitzadora que té l'acte de menjar, fomentant el respecte cap als demés, assolint més capacitats i habilitats socials a l'hora de compartir per exemple un àpat amb altra gent i sobretot, ens prepara com a persones per a un demà on serem persones adultes i haurem de defensar-nos en el dia a dia de manera autònoma.
Fins a la propera!



No hay comentarios:

Publicar un comentario