19 feb 2015

MALBARATAMENT ALIMENTARI: LA TARONJA

Com ja vam explicar en l'anterior post estem col·laborant amb Agenda 21 escolar amb el projecte del malbaratament alimentari. La idea es conscienciar de la quantitat de menjar que arribem a llençar a les escombraries. D’aquesta manera volem incorporar hàbits i accions que fomentin un consum responsable del menjar.
Aquest mes l’aliment protagonista ha estat la taronja i hem dedicat una setmana sencera a tractar el malbaratament d’aquesta.

El dilluns el vam dedicar a presentar l’aliment. Vam explicar que les taronges que mengem a l’escola provenen d’un poblet de València i que a Catalunya també s’hi genera força quantitat. Amb els més grans vam aprofundir una mica més i vam parlar d’altres llocs en els que també es produeixen taronges, com és el cas de Brasil, Estats Units i Mèxic. També vam parlar de les propietats de la taronja. Entre d’altres coses, conté molta fibra i és rica en Vitamina C.   
El dimarts va ser el dia més rellevant. Va tocar taronja i, com sempre, els nens i nenes van poder pactar si no els hi agradava. A diferència dels altres dies no vam llençar les restes a les escombraries sinó que les vam dipositar a un cubell de plàstic. Només vam fer aquesta separació amb la part de la taronja que mengem, sense tenir en compte la pell. Així doncs, durant els dos torns del temps de migdia els nens i nenes, els mestres i els monitors de l’escola van anar menjant i llençant, si es donava el cas, la part de taronja que no s’havien acabat.


En aquest moment és quan vam introduir la paraula malbaratament als més petits. Era la primera vegada que l’escoltaven i no sabien ben bé quin era el seu significat. Un cop explicada la definició vam reflexionar sobre el que succeïa al menjador.
Després de dinar uns quants voluntaris es van quedar a treballar sobre el tema. El primer que vam fer va ser calcular els quilos de taronja que s’havien servit i, més endavant, ens vam centrar en els quilos de taronja malbaratats. Segons els nostres càlculs, s’havien servit 36,82 quilos i s’havien malbaratat 2,47 quilos. Perquè ens fem una idea, això és un 6,72% de malbaratament
El dimecres vam parlar de la petjada ecològica. Vam explicar als nens i nenes que les taronges, a l’igual que els altres aliments, tenen uns costos abans d’arribar a nosaltres. Es necessiten productes per a cultivar-les, molta aigua per regar-les (com a curiositat, calen 500 litres d’aigua per a cada quilo de taronges!), persones que les cullin dels arbres, gasolina i vehicles per transportar-les d’un lloc a un altre, magatzems i càmeres per conservar-les i mantenir-les en bon estat... Passen per tot un procés i aquest costa uns diners.
El dijous ens van informar de la quantitat de taronja malbaratada entre tots els centres participants. En total, es van servir 835 quilos de taronja i es van malbaratar 72 quilos. Estaríem parlant d’un 8,93% de malbaratament. Vam poder comprovar que érem molta gent (en total, el dimarts havíem menjat taronja 6.479 persones!)  i que, conseqüentment, la quantitat de taronja llençada en total era molt més gran. Llavors ens vam plantejar què podíem fer per reduir aquest percentatge. 


El divendres va ser el dia en què vam comunicar tot allò que havíem anat fent al llarg de la setmana. Vam confeccionar diferents murals, tenint en compte l’edat dels nens i nenes i el torn en el que menjaven. També van buscar van fer un altre apartat destinat a suggeriments que se’ls hi havien anat acudint. Proposen fer taronja amb xocolata, suc de taronja, melmelada de taronja, creps de taronja… Tot té molt bona pinta així que si us animeu ho podeu provar a casa!



Com veieu, hem fet força feina!

 Fins la propera! :) 


COL·LABOREM AMB:









No hay comentarios:

Publicar un comentario